Wat doen die #tieten in mijn tijdlijn?

Gewoon een blogje over… twitter!

#Boekenbal tijdlijn?De oorspronkelijke titel van deze blog was: ‘De #hashtag als lokkertje?’. Ik ben pas begonnen met bloggen op JosBosma.nl, dus ik wilde het netjes houden. En al helemaal geen verkeerde indruk wekken. De huidige titel bekt echter lekkerder en is qua SEO natuurlijk véél interessanter.

Op het zoekwoord ‘tieten’ is namelijk de afgelopen 12 maanden in Nederland 368.000 keer gezocht. (Niet extreem veel, maar ik vermoed dat er momenteel populairdere synoniemen zijn.) Als ik echter kijk naar de scores van ‘hashtag’ (9.900x) en ‘lokkertje’ (73x), dan is nader onderzoek niet nodig en de titelkeuze snel gemaakt.

Misbruik van SEO

Hoewel natuurlijk valt op te merken dat dit eigenlijk ‘misbruik’ is van SEO. Precies! En dat is nu net waar deze blog over gaat: over hoe de seksindustrie ons steeds weet te vinden via nieuwe media, in dit geval twitter. Hoe komt dat, en mag dat eigenlijk wel?

De kracht van de live stream

De kracht van twitter zit hem vooral in de ‘live stream’. Terwijl je ‘De wereld draait door’ kijkt, kun je live vanaf je bank meelezen via #dwdd wat de rest van Nederland ervan vindt. Niet dat je daar nu veel mee opschiet, maar dat je door de hashtag een ‘tijdlijn’ op onderwerp creëert, biedt grote mogelijkheden.

Iedereen die via dezelfde hashtag zoekt, leest dezelfde tweets in chronologische volgorde. Ook iemand die jou niet volgt, kan hierdoor toch je tweet lezen. Dus zelfs als je geen volgers hebt, kun je met de juiste hashtag de aandacht trekken.

De #seksindustrie versus het #boekenbal

Tijdlijn #boekenbal, wat doen al die tieten daar?Om op de hoogte te blijven kijk ik regelmatig even naar de Trending Topics (TT). Dit zijn onderwerpen waar op dat moment veel over wordt getwitterd. Het was de avond van het Boekenbal en een van de TT’s was dan ook #boekenbal. Omdat ik ook dit jaar niet op de gastenlijst stond (misschien toch eens een boek schrijven?), grasduinde ik wat door de #boekenbal-tweets.

Totdat het me opeens opviel dat meer dan de helft van de tweets totaal niet over het boekenbal ging. Ik moest me een weg scrollen tussen rondborstige, half ontblote dames die niets anders twitterden dan #boekenbal (en nog wat andere TT’s) met een link naar hun website.

Mag dat eigenlijk wel?

“O jee,” dacht ik, “de seksindustrie heeft de kracht van twitter ook ontdekt. Het # is van de dam.” Natuurlijk zijn er (spam)regels, maar de seksindustrie trekt zich hier meestal weinig van aan. Ze kunnen ongestoord hun gang gaan want hun oorsprong is vaak duister en van imagoschade hebben ze geen last. Als een IKEA of Rabobank dit flikt, dan is de schade groter dan de opbrengst.

De seksindustrie kan vaak, vooral in het begin als de regels nog niet duidelijk zijn, vrijelijk profiteren (lees: spammen). En daar weten ze wel raad mee. Toen ‘lang geleden’ de betaalde informatielijnen via de telefoon hun intrede deden, ontstonden al snel (en met veel succes) de sekslijnen. Later, bij de opkomst van internet, schoten de (betaalde) sekssites als paddenstoelen uit de grond en nu vinden de tieten hun weg in mijn tijdlijn via #boekenbal.

Sterker nog, ik word al rechtstreeks uitgenodigd via de ‘direct message’ mogelijkheid. Zijn daar eigenlijk al spamfilters voor?

Mijn excuses

Tot slot nog een mededeling aan iedereen die via ‘tieten’ op deze pagina terecht is gekomen en kennelijk deze blog heeft uitgelezen: excuus, je bent misleid, misschien heb je op twitter meer succes. Ik raad je aan eens op #boekenbal te zoeken.

Wat doen die #tieten in mijn twitter tijdlijn?

Over jsbosma
Freelance Tekstschrijver | SEO | webteksten | e-mailings | social media | Creatieve optimist | ZZP | Taal | Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: